De Kunst van Visualiseren: Alles over Tijdwegdiagrammen (Deel 1)

Het tijd-wegdiagram: je projectplanning helder in beeld

Elk project valt of staat met een goede planning, die je regelmatig deelt met alle stakeholders. Bij grote projecten kan het inzichtelijk maken van de planning een flinke uitdaging zijn. Hoe vat je honderden projectactiviteiten samen in één overzicht, dat leesbaar is voor iedereen? Het tijd-wegdiagram biedt uitkomst. In dit artikel lees je wat deze wijze van visualisatie kan opleveren voor jouw project.

 

Inzicht in één oogopslag

Het tijd-wegdiagram is een compacte visualisatie van je projectplanning waarin je de relatie legt met geografische locaties. Het geeft jou en je stakeholders op één pagina inzicht in de planning van het project. Door visueel te maken wanneer én waar werkzaamheden plaatsvinden, voorkom je spraakverwarring. Het tijd-wegdiagram koppel je aan de planningssoftware. Zodra je hier voortgang in verwerkt, krijgt ook het tijd-wegdiagram een update. Zo zie je meteen wat de impact is, waar de actuele kansen liggen en waar eventuele knelpunten ontstaan. Balkenplanningen, zoals bijvoorbeeld het Gantt Chart, zijn vaak omvangrijke documenten van meerdere pagina’s. Die zijn niet alleen lastiger te presenteren, ze houden ook de aandacht van de lezer minder goed vast. Ook kunnen er meerdere interpretaties zijn van gebiedsbeslag van werkzaamheden, wat de praktische uitvoerbaarheid van de planning negatief en positief kan beïnvloeden. Het tijd-wegdiagram is compacter, waardoor je in één oogopslag ziet hoe het project ervoor staat.

 

Leesbaar voor iedereen

Dankzij de leesbaarheid van het tijd-wegdiagram kunnen ook mensen die niet dagelijks met planning bezig zijn, de voortgang van het project eenvoudig volgen. Het is een ideaal document om te delen met zowel interne collega’s als omgevingsmanagers, uitvoeringsmanagers en projectdirecteuren. Een bijkomend voordeel is dat je het kunt ophangen aan de muur. Dit maakt de planning transparant en duidelijk voor iedereen die betrokken is bij het project. De verschillende disciplines krijgen beter inzicht in elkaars werk. Juist dat inzicht is essentieel voor het creëren van draagvlak en bereidheid om dezelfde aanpak te volgen en samen te werken. Zo voorkom je dat mensen op hun eigen eiland blijven werken en beperkt weet te hebben van wat de ander doet.

 

Geschikt voor de meeste projecten

Het tijd-wegdiagram is zeer geschikt voor civiele projecten, zoals bijvoorbeeld de versterking van dijken en de aanleg van wegen en tunnels. Een mooi voorbeeld is een recent complex tunnelproject in Amsterdam, voor de bouw van een tunnel van drie kilometer. Er waren meerdere bouwstromen en de planning bestond uit een ratjetoe van activiteiten. Het tijd-wegdiagram gaf een helder beeld van logistieke stromen voor de bouw van de tunnel: van vloeren en wanden tot aan het dak. Naast infraprojecten kun je het tijd-wegdiagram ook inzetten binnen heel ander soort projecten, bijvoorbeeld een verhuisproject of zelfs de bouw van een schip. Ten slotte kun je met een tijd-wegdiagram ook meerwaarde toevoegen aan tenders. De ontvangende partij krijgt op een leesbare manier helder inzicht in hoe de planning eruit komt te zien, vaak ten gunste van uiteindelijke gunning. Ook de veelzijdigheid van het tijd-wegdiagram maakt het een onmisbaar instrument binnen projectbeheersing.

Klik hier om deel 2 te lezen.

Klik hier om deel 3 te lezen.

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies
voor jou kan betekenen?

Neem contact op met:


Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies voor jou kan betekenen? Neem contact op met:

Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl