De Kunst van Visualiseren: Alles over Tijdwegdiagrammen (Deel 2)

Een tijd-wegdiagram maken, zo pak je het aan

In ons vorige artikel over het tijd-wegdiagram las je welke voordelen deze handige visualisatietool kan opleveren voor jouw projecten. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het maken ervan. Hoe begin je en waar moet je op letten? We delen graag onze tips met je.

 

Stappenplan voor het creëren van een tijd-wegdiagram

Voor het maken van een tijd-wegdiagram volg je de volgende stappen:

  1. Inventariseer de behoefte zodat je zeker weet dat je doet wat nodig is. Als het tijd-wegdiagram nog onbekend is bij de gebruikers, kun je het in Excel laten zien.
  2. Zet het raamwerk op. Verwerk hierin een mooi overzichtsplaatje van het project en verdeel het werk in herkenbare stukken, zoals deelprojecten, werkvakken of moten.
  3. Maak samen met werkvoorbereider werkafspraken en codeer de planning, zodat activiteiten op de juiste plek zichtbaar worden in het overzicht. Je kunt hierbij onder andere gebruik maken van kleuren, arceringen, lijnen en vakjes.
  4. Maak de koppeling met planningssoftware en bouw daarna het document op in Turbo-Chart. Zo weet je zeker dat het tijd-wegdiagram altijd up-to-date blijft.
  5. Bekijk het resultaat en verbeter het diagram, samen met de werkvoorbereider of projectleider.
  6. Spreek af hoe vaak je het tijd-wegdiagram vernieuwt en met elkaar bespreekt.

 

Houd je doelgroep voor ogen

Bij het maken van het tijd-wegdiagram is het belangrijk om zorgvuldig te bepalen welke boodschap je wilt overbrengen. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen details en hoofdlijnen en om alleen relevante informatie over te brengen. Als je een tijd-wegdiagram maakt voor mensen in de uitvoering, laat je wellicht meer details zien. Denk aan de positie van een machine op een bepaald moment. Een andere keer presenteer je een globaal overzicht van werkzaamheden, bijvoorbeeld om omwonenden te informeren over hoe lang ze hinder ondervinden. Houd je doelgroep dus voor ogen, zodat je zeker weet dat de boodschap overkomt en lezers betrokken blijven.

 

Handige tips voor het werken met het tijd-wegdiagram

  • Start altijd met het inventariseren van behoefte.
  • Ga niet meteen de diepte in, begin globaal en voeg gelijkmatig details toe, zonder de hoofdlijn te verliezen.
  • Maak het tijd-wegdiagram letterlijk zichtbaar voor anderen door het op te hangen.
  • Let op bij het aanbrengen van wijzigingen in de planning. Je loopt het risico dat je codes, die gekoppeld zijn aan het tijd-wegdiagram, verwijdert of verplaatst. Dit zorgt voor een verkeerde weergave in het tijd-wegdiagram.
  • Houd rekening met kleurenblindheid. Je kunt werken met verschillende arceringen, hier zit wel een limiet aan.

 

Het tijd-wegdiagram in de toekomst

Kijkend naar de toekomst zal de focus vooral liggen op het doorontwikkeling van 4d-software en zal het tijd-wegdiagram geen grootse veranderingen ondergaan. Immers, wat goed is moet je niet teveel veranderen. Desondanks biedt het tijd-wegdiagram genoeg voordelen om ermee te blijven werken. Gebruikers vinden het handig dat je erop kunt schrijven en dat het kunt ophangen. Het is een tastbaar, leesbaar document dat gemakkelijk overzicht biedt. Daarnaast is het eenvoudiger om mee te werken dan met 4d-software. Ook is het tijdwegdiagram laagdrempeliger en flexibeler in gebruik. Naar verwachting blijft het tijd-wegdiagram in de toekomst van grote toegevoegde waarde binnen projectbeheersing.

Klik hier om deel 1 te lezen.

Klik hier om deel 3 te lezen.

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies
voor jou kan betekenen?

Neem contact op met:


Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies voor jou kan betekenen? Neem contact op met:

Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl