Risicomanagement als projectbeheersingsaspect deel 3

De risicoanalyse in de praktijk

Door tijdens het project periodiek de planning probabilistisch door te rekenen en risicoanalyses te maken, wordt het beeld van de haalbaarheid van het project steeds nauwkeuriger. Hoe past de risicoanalyse in de projectcyclus en wat zijn de aandachtspunten? Je leest het in dit artikel.

 

Risicoregister en planning up-to-date.

Een risicoanalyse maak je periodiek, bijvoorbeeld maandelijks of bij een faseovergang. Voor het maken van een analyse moet het risicoregister up-to-date zijn. Daarom gaat de risicomanager periodiek langs bij de risicoverantwoordelijken. Samen bespreken ze de risico’s, de effecten ervan en of de beheersmaatregelen zijn uitgevoerd. De toprisico’s bespreken ze vaker dan de kleinere risico’s. Ook voegt de risicomanager eventuele nieuwe risico’s toe aan het register. Ook de planning krijgt een periodieke update tijdens de uitvoering en wordt getoetst op verschillende punten aan de hand van de Schedule DCMA check. Zo mag de planning geen lange of negatieve lags bevatten, niet te veel constraints of te lange activiteiten.

Inzicht in de toprisico’s

Door het maken van een tornadografiek ontstaat een duidelijk beeld van de toprisico’s van het project. Dit zijn de belangrijkste risico’s voor het management. De grafiek zou moeten overeenkomen met het ‘onderbuikgevoel’ over de projectrisico’s. Is dit niet het geval, dan is er meestal iets mis in de kwantificering of is er iets anders aan de hand. Soms zijn er risico’s van de opdrachtgever, waarvoor de aannemer een risicobeheersplan schrijft. Hierin schetst de aannemer mogelijke scenario’s die kunnen ontstaan als het risico optreedt. De aannemer geeft hierbij ook inzicht in de kosten van het uitvoeren van beheersmaatregelen.

 

Tips voor gebruik van OPRA

Je laadt de planning en het risicoregister in Oracle Primavera Risk Analysis (OPRA), om hier vervolgens de risicoanalyse mee te maken. Hierbij hoort, net als bij de planning, eerst een schedule check op importfouten. Zorg dat de kwantificering van de risico’s aansluit op de eenheden in de planning. Als de planning in dagen staat, moet de impact van risico’s ook in dagen worden weergegeven.

 

De integrale aanpak van Primaned Projectadvies

Primaned Projectadvies hanteert een integrale projectaanpak. Als meerdere aannemers samenwerken op een project, richt iedere aannemer zich op zijn eigen scope, planning en risico’s. Wij nemen alle risico’s mee, ook als ze buiten het kritieke pad liggen. Ook kijken we naar integrale factoren, zoals bijvoorbeeld de waterhuishouding of logistieke routes. We nemen de planning en risico’s van alle betrokken partijen mee en voegen alles samen in een integrale planning en een risicodossier waarin alle belangen worden behartigd. Primaned Projectadvies vervult hierin een verbindende rol met een objectieve blik. Zo dragen we bij aan de voorspelbaarheid en het succes van de projecten van onze opdrachtgevers.

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies
voor jou kan betekenen?

Neem contact op met:


Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl

Werken voor jou

Benieuwd wat Primaned Projectadvies voor jou kan betekenen? Neem contact op met:

Youri Buskens (Sales)
Tel. +31 6 20 49 17 77
youri.buskens@primanedprojectadvies.nl